Cytryna i limonka to rośliny pochodzące z jednej rodziny. Pomimo wielu podobieństw posiadają one jednak nieco inne właściwości zdrowotne. Który owoc będzie więc najlepszy dla ciebie?
Cytryna
Cytryna jest o wiele bardziej popularna w Polsce, niż jej kuzynka limonka. Cytrynę wykorzystywały już nasze prababcie w celu leczenia infekcji i poprawiania ogólnego stanu zdrowia. Zazwyczaj dodaje się ją do herbaty lub jej sok miesza się z czystą wodą.
Cytrynę najczęściej wykorzystuje się do:
- Łagodzenia nudności i wymiotów
- Wzmocnienia odporności
- Łagodzenia bóli reumatycznych
- Obniżania gorączki (ma działanie ochładzające organizm)
- Leczenia niestrawności
- Oczyszczania organizmu
- Wspomagania leczenia infekcji wirusowych i bakteryjnych
Cytryna ceniona jest przede wszystkim za zawartość sporej ilości wartościowych witamin. W cytrynie znajdziemy:
- Dziennie zapotrzebowanie na witaminę C
- Witaminy z grupy B
- Witaminy A, E i P
Limonka
Limonka, podobnie jak cytryna ma kwaśny smak, jedna można wyczuć w niej więcej goryczki. Limonka jest w Polsce mniej popularna niż cytryna, ponieważ dużo szybciej się psuje. Jednak zawiera ona więcej witaminy C. Kolejną różnicą jest fakt, że limonka, w przeciwieństwie do cytryn, jest doskonałym źródłem fosforu, potasu i wapnia. Poza tymi różnicami, oba owoce nie różnią się ze względu na swoje właściwości zdrowotne.
Limonką i cytryną warto skrapiać sałatki, dodawać je do herbaty (kiedy ostygnie) oraz przyrządzać na ich bazie koktajle. Warto również każdego ranka pić sok z wybranego owocu wymieszany z wodą – doskonale oczyszcza i odkwasza organizm.