mleka roślinnego – polecam kokosowe, 2 surowe żółtka (białka schowajcie do lodówki – zrobimy z nich beziki), 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżki Ksylitolu lub cukru kokosowego, 1 łyżka Kakao lub Karobu maliny do ozdoby Przygotowanie: Inne dietetyczne wariacje: Czekoladowa rozpusta bez wyrzutów sumienia, czyli mus z wody po ciecierzycy Odchudzona Panna Cotta podana jako tort – pyszna, prosta i lekka 🙂 Naleśniki z kaszy jaglanej podane z proażonymi jabłkami – mówię Wam poezja! Ozdabiamy malinami i podajemy 🙂 Prawda, że proste? 🙂 Dietetyczny budyń czekoladowy – Rady: Do mleka można dodać kilka kropelek aromatu rumowego lub waniliowego – smak stanie się szlachetniejszy. Gdy mleko zacznie się podnosić to wlewamy mieszankę mleka z żółtkami (patrz pkt.1), palnik ustawiamy na minimum i energicznie mieszamy. Do posłodzenia budyniu świetnie sprawdzi się też Stevia lub Erytrol – mają mało kalorii 🙂 Przepis ten dedykuję osobom, które lubią poznawać nowe smaki, są na diecie lub walczą z nietolerancjami pokarmowymi. Żółtka staranie mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną, kakao i połową szklanki mleka. Robi się go równie szybko co kupny budyń z paczki.