Mam nadzieję, że posmakuje Wam moja leniwa wersja tego klasycznego dania :) Szybkie placki ziemniaczane z blendera Drukuj przepis Składniki ► ziemniaki [1 kg] ► cebula [1 średnia sztuka] ► mąka pszenna [3 łyżki] ► jajka [2 sztuki] ► olej do smażenia Dodatkowo ► sól [łyżeczka] ► pieprz [1/2 łyżeczki] Jeśli jesteście fanami kuchni polskiej, ale sama wizja tarcia ziemniaków lub rozkładania i mycia maszynki do mielenia Was zniechęca – mam lepszy sposób! Wystarczy odcisnąć taki ,,ziemniaczany koktajl przez ściereczkę kuchenną, dodać jajka, mąkę i można smażyć! Wrzucić do misy blendera, zalać wodą do połowy wysokości i zmiksować na gładką masę. Odsączoną masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę i przyprawy. Placki ziemniaczane z blendera :) Dzięki porządnemu odsączeniu ziemniaków, placki wychodzą niesamowicie chrupiące, rumiane i delikatne. Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.