Domowa pizza calzone

Karol
Obiad
02.07.2018 11:15
Domowa pizza calzone

Łącznie: 45 min. Pizza calzone Potrzebne składniki Ciasto: 400 mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki oregano i bazylii Nadzienie: kilka plasterków salami kilka pieczarek 1 cebula kilka różyczek brokuła wcześniej podgotowanego 1 papryka żółta ser żółty Sos: 1 przecier pomidorowy lub koncentrat 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pół łyżeczki papryki słodkiej sól (pieprz) po pół łyżeczki oregano (majeranku, tymianku) Pizza calzone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Tak wiem na zdjęciu jest sos - Ojczulek polał mi to ketchupem w celach dekoracyjnych - ale każdy je jak lubi, to nie zbrodnia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10-12 min, na rozgrzanej wcześniej blaszce lub kamieniu do pizzy. Sprawdza się w takim przypadku porządne rozgrzanie blaszki, na której ją będziemy piekli lub użycie również rozgrzanego kamienia do pizzy. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sposób wykonania Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy dokładnie - zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i formujemy kulki, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Calzone pieczemy w niższej temperaturze bo musi się dopiec, ale przy zwykłej pizzy dajcie grzanie ile fabryka dała. Jest go prócz ciasta tak naprawdę w pizzy najwięcej, więc trzeba dać dobry, a nie jakąś podłą gotową mieszankę. Składniki na sos rozrabiamy z niewielką ilością wody, jeśli użyliśmy koncentratu. I błagam oliwa jako dodatek, a nie tona sosu, sos jest już w środku. By sobie ułatwić najlepiej nałożyć je grubo tylko na połowę placka. Na każdy placek nakładamy sos zostawiając suche brzegi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/domowa-pizza-calzone/