Pulled pork z buchtami Pulled pork: 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej 2 nieduże cebule 1 szklanka rosołu 100 ml czerwonego wina 1 łyżeczka kuminu płaska łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki łyżka musztardy stołowej (w Ameryce często daje się musztardę w proszku, która u nas jest dość trudno dostępna) Buchty (około 20 sztuk): 0.7 kg mąki pszennej 450 3/4 kostki świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka 3 jaja szczypta soli Mleko podgrzać w małym garnuszku, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Tak długiemu, że w ostatecznym efekcie mięso rozpada się pod naporem widelca i daje się nim dosłownie czesać na pojedyncze włókna. Mój mąż pulled pork zjadł na talerzu, dzieci za to zjadły mięso w formie kanapkowej. podajemy z buchtami w towarzystwie zielonego ogórka, sałaty i ulubionych nasion – razem w kanapce, bądź osobno. Pulled pork – amerykańska propozycja przygotowania wieprzowiny, która podbija nasz kraj od jakiegoś już czasu; nazywana wyczesaną wieprzowiną, albo rwaną czy szarpaną. Poczekać aż drożdże napęcznieją (jeżeli nie napęcznieją po kilku minutach – max.10 należy zrobić jeszcze jeden rozczyn z innych drożdży). Niska temperatura i kilka godzin w piecu zwraca się nam aromatycznym, niezwykle miękkim kawałkiem karkówki czy łopatki. Pulled pork jest rewelacyjnym mięsem do wypełniania kanapek, ale pasuje także do ryżu czy kluseczków. Po wyjęciu z piekarnika pulled pork czeszemy za pomocą dwóch widelców. Pulled pork z buchtami – Wlewamy rosół oraz wino i na cebuli układamy pulled pork. Pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, na około pół godziny w ciepłym miejscu. Na garnku zamocować gazę złożoną kilka razy, można także użyć pieluchę tetrową lub lnianą ściereczkę. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, każdy przerobić palcami i formować w kulki. Ja postanowiłam je podać z buchtami ugotowanymi na parze.