Sos tzatziki - PRZEPIS

Ewelina
Przekąski
22.05.2014 12:27
Sos tzatziki - PRZEPIS

Przepis

Tzatziki

Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Ze względu na dużą ilość czosnku odradzamy ją wampirom, polecamy zaś wszystkim w sezonie przeziębień.

czas: 10 minut

liczba porcji: 4

składniki: 1 litr gęstego jogurtu naturalnego

4 duże ząbki czosnku

1 duży ogórek

odrobina soku z cytryny

sól

świeżo zmielony pieprz

kilka czarnych oliwek oraz liści mięty do dekoracji

przyrządzanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Wymieszać ( można również zmiksować blenderem), doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć do miseczek, udekorować. Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania.

uwagi: Liście mięty zastąpić można ewentualnie natką pietruszki.