SKŁADNIKI : - 1 kalafior romanesco - 300 g mięsa mielonego - 1 puszka pomidorów - 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego - garść mrożonego groszku - 3 łyżki oleju - 150 g żółtego sera, tartego - tarty parmezan do posypania - sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku - 1 kostka rosołowa - 4 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE : - Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy. - Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając. - Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem.