Składniki
- 600 g selera
- 150 g ryżu basmati
- 150 g sera żółtego
- 100 g rodzynek
- 70 g pestek słonecznika
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 pęczek natki pietruszki
Sos
- 200 g majonezu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przepis
- Selera obieramy, kroimy w grube plastry i zalewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby selera nie rozgotować. Po wystudzeniu selera kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Studzimy i przekładamy do miski z selerem. Ananasa odsączamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie w dłoniach odsączamy z nadmiaru soku i łączymy z ryżem. Dodajemy ser żółty pokrojony w słupki, kukurydzę odsączoną z zalewy, rodzynki, pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki.
Sos
- Do majonezu dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Sałatkę chłodzimy około 2 godzin w lodówce przed podaniem.