Sałatka z selera

Małgorzata
Sałatki
20.08.2019 22:35
Sałatka z selera

Składniki

  1. 600 g selera
  2. 150 g ryżu basmati
  3. 150 g sera żółtego
  4. 100 g rodzynek
  5. 70 g pestek słonecznika
  6. 1 puszka kukurydzy
  7. 1 puszka ananasa
  8. 1 płaska łyżeczka kurkumy
  9. 1 pęczek natki pietruszki

Sos

  1. 200 g majonezu
  2. 150 g jogurtu naturalnego
  3. 1 łyżeczka musztardy
  4. pieprz czarny
  5. sól

Przepis

  1. Selera obieramy, kroimy w grube plastry i zalewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby selera nie rozgotować. Po wystudzeniu selera kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Studzimy i przekładamy do miski z selerem. Ananasa odsączamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie w dłoniach odsączamy z nadmiaru soku i łączymy z ryżem. Dodajemy ser żółty pokrojony w słupki, kukurydzę odsączoną z zalewy, rodzynki, pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki.

Sos

  1. Do majonezu dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Sałatkę chłodzimy około 2 godzin w lodówce przed podaniem.