Poniżej przedstawiam przepis na torcik Pavlova z jednym krążkiem bezowym o średnicy ok. 20-25 cm. Składniki: Beza* – 4 zimnych białek – 200g cukru – 1 łyżeczka soku z cytryny Masa – 250 ml śmietany 30% lub 35% – 2 łyżeczki espresso – 1 łyżki cukru pudru – ok. 2 garście truskawek Przygotowanie: Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 1 godzinę 15 minut, aż beza porządnie się wysuszy. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce w dowolny sposób. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Z pozoru prosty deser ale nie każdemu beza wychodzi od razu. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.