W rzeczywistości kapusta jest niskokaloryczna – 100 g ma zaledwie 25 kcal i bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także w mikroelementy: zawiera bardzo duże ilości potasu i wapnia, oraz nieco mniej sodu, magnezu, żelaza, manganu, cynku i miedzi i siarki. Kapusta spożywana na surowo korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w zgadze, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny, a także przeciwdziała anemii. Kilka słów o kapuście Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa, a wpływają na to raczej dodatki w postaci golonek, boczków i kiełbas, z którymi tradycyjnie jej serwowana. Surówka z kapusty w kilka minut idealnie sprawdzi się na grilla lub jako pyszny dodatek do obiadu. Składniki: pół główki młodej kapusty (poza sezonem biała lub pekińska) 2 pomidory cebula czerwona pęczek szczypiorku łyżeczka octu winnego łyżka oliwy pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Jeśli mamy białą kapustę najlepiej po posiekaniu ją posolić, ugnieść ręką i odstawić na 15 minut, następnie odcisnąć z wody. Sok z kapusty jest idealnym panaceum np. na kaca i znakomicie oczyszcza organizm ze wszelkich toksyn. W sezonie letnim najlepiej będzie wykorzystać młodą kapustę, ale równie dobrze sprawdzi się pekińska.