Składniki: - 1/2 opakowania makaronu linguini lub spaghetti - 2 łyżki masła - 4 łyżki śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka tartej skórki z cytryny - 1/3 szklanki tartego parmezanu - 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki - Garść posiekanej rukoli Przygotowanie: Poziom trudno: Łatwy Liczba porcji: 2 Danie tak proste, że bardziej się nie da Amerykanie mają na takie dania określenie comfort food – jedzenie szybkie w przygotowaniu, do którego trzeba minimum składników i czasu, w sam raz do zrobienia w zabieganym tygodniu lub na szybką kolację. Następnie wrzuć na masło skórkę z cytryny, przesmaż chwilę mieszając, następnie dodaj 4 łyżki śmietany. Tu mała uwaga odnośnie tłuszczu w przepisie: jeśli się uprzecie, możecie zastąpić śmietanę jogurtem i ograniczyć ilość masła, ale wierzcie, że nie będzie to dobry pomysł. Cytrynowe linguini idealnie wpisuje się w tę definicję: jest proste jak ugotowanie makaronu i równie szybkie w wykonaniu. Błyskawiczny makaron, który robi się w czasie jaki linguini potrzebuje, żeby się ugotować, czyli 10-12 minut. Krok 1 Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z tartym parmezanem i startą skórką z cytryny w osobnych miseczkach. Smacznego! Następnie dodaj do makaronu tarty parmezan i 2 łyżki soku z cytryny. Nam najbardziej podoba się receptura Pierre Franeya ze względu na optymalną ilość soku cytrynowego jaką trzeba dodać do sosu. Poza tym nie bójcie się tłuszczy, to nie one, wbrew powszechnemu przekonaniu są największym wrogiem naszych talii. W rozsądnych ilościach odrobina masła i śmietany nikomu nie zaszkodziła.