Świeżość wędlin które spożywamy każdego dnia jest bardzo ważna.
Zawsze przed przygotowaniem sobie kanapki powinniśmy sprawdzić czy aby na pewno mięso jest świeże.
Dzisiaj podpowiemy jak szybko sprawdzić świeżość wędlin.
Dzięki temu nie musicie się martwić o zatrucie pokarmowe.
Ta wiedza jest szczególnie przydatna w okresie wakacyjnym kiedy dużo podróżujecie i jadacie w różnych miejscach.
Warto także wykorzystać tę wiedzę kiedy idziemy na zakupy do sklepu.
Lepiej się zastanowić czy aby na pewno mamy pełne zaufanie do osoby zza lady która podaje nam wędliny.
Najgorzej jednak może być w różnych turystycznych miejscowościach gdzie właściciele lokali gastronomicznych często zaniedbują różne sprawy np jeżeli chodzi o jakość produktów.
Takim lokalom nie zależy na zatrzymaniu klienta bo przecież co roku raczej nie jeździmy w to samo miejsce.
W kurortach często liczy się zysk więc jak komuś nie zasmakował posiłek lub miał po nim problemy żołądkowe to i tak przyjdzie ktoś inny i zamówi posiłek.
JAK SPRAWDZIĆ ŚWIEŻOŚĆ WĘDLIN?
DOTKNIJ
Najprościej i najszybciej jest dotknąć wędlinę.
Jeżeli poczujesz pod palcem, że zrobiła się oślizgła to lepiej ją wyrzuć.
Biały i śliski nalot też nie wróży nam świeżości.
POWĄCHAJ
Często gdy wędliny się psują można wyczuć amoniakalny zapach.
To oznacza, że w zaczęły zachodzić już procesy chemiczne i tworzą się toksyny.
Pod żadnym pozorem nie jedz takiego mięsa.
SPRAWDŹ KOLOR
Zmiana koloru wędliny to również wystarczający powód aby już jej nie jeść.
Wszelkie przebarwienia czy pojawiające się plamki sygnalizują, że nie wolno jeść takiego mięsa.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Wiele osób kupuje mięso na zapas i przechowuje je w zamrażarce.
Jest to jak najbardziej dobre posunięcie ze względu np. na oszczędność.
Kupujemy więcej dobrego mięsa w dobrej cenie i mrozimy je.
Jednak większość osób popełnia kilka błędów podczas rozmrażania mięsa.
Te błędy mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.
MYCIE RĄK
A raczej ich nie mycie.
Pamiętaj, że przygotowując mięso należy mieć czyste ręce.
Bardzo duża ilość bakterii znajduje się na naszych dłoniach więc gdy dotykamy nimi mięso bakterie z naszych dłoni przenoszą się na nie.
Przez tego typu zaniedbania może dojść do poważnego zatrucia.
ROZMRAŻANIE MIĘSA W LODÓWCE – GÓRNA PÓŁKA
Rozmrażanie mięsa na górnej półce jest sporym błędem ponieważ właśnie tam temperatura jest najwyższa.
Dodatkowo mięso podczas rozmrażania puszcza soki które mogą kapać na inne produkty w naszej lodówce.
Pamiętaj, że najlepiej umieścić mięso na najniższej półce gdzieś w głębi lodówki.
Dzięki temu mięso nie będzie narażone na wpływ ciepłego powietrza podczas otwierania lodówki.
MIĘSO NA BLACIE KUCHENNYM
Jeżeli wyjmujesz mięso z zamrażalnika i zostawiasz je na blacie do rozmrożenia to musisz wiedzieć, że temperatura pokojowa sprawia, że w mięsie szybko zaczynają się rozwijać bakterie.
Dlatego najlepiej jest przełożyć mięso z zamrażalnika do lodówki.
Fakt. Mięso będzie się rozmrażać bardzo wolno, ale bakterie nie będą się namnażać.
UMIESZCZANIE MIĘSA W CIEPŁEJ WODZIE
To bardzo często popełniany błąd.
Wkładanie zamrożonego mięsa do ciepłej wody sprawia, że mięso szybko się rozmraża, ale są to idealne warunki do rozwoju dla bakterii.
Jeżeli masz zamiar bardzo dokładnie wysmażyć to mięso to bakterie zostaną zniwelowane.
Jednak kiedy tego nie zrobisz to osoba która zje takie mięso może mieć problemy żołądkowe.
WKŁADNIE MIĘSA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Kuchenka mikrofalowa szybko rozmrozi mięso więc bakterie nie zdążą się rozwinąć tak bardzo jak np. podczas rozmrażania w ciepłej wodzie.
Jednak jeżeli mięso zostanie rozmrożone, a my nie przejdziemy od razu do jego obróbki termicznej to wtedy zaczną się rozwijać w nim bakterie.
Dlatego jeżeli używasz do tego kuchenki mikrofalowej to pamiętaj, aby zaraz po rozmrożeniu mięsa przejść do smażenia.