Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Małgorzata
Desery
17.06.2018 23:11
Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Składniki

  1. 800 g truskawek
  2. 250 g ryżu jaśminowego
  3. 500 ml mleka 3,2% *
  4. 1 laska wanilii
  5. 3 łyżki cukru

Dodatkowo

  1. pokruszone ciasto szpinakowe * *

Przepis

  1. Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem z lasą wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu dość często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna będą miękkie to znak, że ryż jest gotowy. Pamiętajmy, aby ryżu nie rozgotować, powinien być al dente. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Ryż sam dojdzie w cieple.
  2. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek blendujemy na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do musu. Nasze irlandzkie truskawki nie są tak słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier.
  3. Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym.
  4. * w wersji dietetycznej można użyć mleka 2%
  5. ** pozostałe, pokruszone ciasto szpinakowe z ciasta Leśny skrzat zamroziłam. Posłużyło do dekoracji tego deseru

Notes

  1. - czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku