Morwa biała i czarna – poznaj jej niezwykłe właściwości

Morwa biała i czarna – poznaj jej niezwykłe właściwości
14Cze

Morwa biała to mało doceniana roślina z Chin, którą hoduje się w Polsce dopiero od XIX wieku. Każda część tej rośliny zawiera inne właściwości, jednak wszystkie są równie cenne dla zdrowia.

Zdjęcie Morwa biała i czarna – poznaj jej niezwykłe właściwości #1

Owoce morwy białej

Owoce morwy białej charakteryzują się dużą zawartością flawonoidów, które działają antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Zawierają również sporą ilość pektyn, które doskonale wpływają na funkcjonowanie jelit. Morwa wykazuje również działanie ochronne na błonę śluzową żołądka.

Wyciąg z liści

W liściach morwy białej znajdziemy duże dawki witaminy B1, B2, B6, oraz PP. Wyciąg z liści często znajdziemy w postaci tabletek, suplementów diety, z których często korzystają sportowcy.

Wyciąg z korzenia

Wyciąg z korzenia morwy białej doskonale zwalcza choroby układu oddechowego oraz zmniejsza astmę. Działa również przeciwnowotworowo. Zwiększa odporność oraz dodaje energii i poprawia witalność całego organizmu.


Morwa czarna jest o wiele smaczniejsza i nieco zdrowsza niż morwa biała. Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu można było ją bez problemu znaleźć w parkach i na osiedlach mieszkalnym. Rosła dziko, jednak nie umniejszało to jej cennych właściwości. Dziś coraz rzadziej spotykamy dziko żyjącą morwę czarną.

Zdjęcie Morwa biała i czarna – poznaj jej niezwykłe właściwości #2

Morwa czarna ma praktycznie te same właściwości, co morwa biała, jednak ma trzy dodatkowe zalety. Po pierwsze, czarne owoce są mniej kaloryczne. Po drugie, smak morwy czarnej jest o wiele lepszy – słodszy i bardziej wyrazisty. Po trzecie, czarne owoce zawierają więcej barwnika, który jest antyoksydantem.

W jakiej postaci najlepiej spożywać morwy?

Morwę białą i czarną najlepiej spożywać na surowo. Podczas gryzienia, morwy doskonale wpływają na zdrowie jamy ustnej. Warto również pić sok wyciśnięty z owoców. Owoce jednak można dodawać również do wypieków lub robić z nich przetwory.

#Przeciwwskazania do spożywania morwy

Głównymi przeciwwskazaniami są uczulenie na morwę, ciąża oraz okres laktacji.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ