Przepis
Składniki na szaszłyki:
1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo)
cebula
opakowanie przyprawy do gyrosa
dwie łyżki kaparów
3-4 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
słodka czerwona papryka
jajko
Składniki na sos:
jogurt grecki
ząbek czosnku
2 kiszone ogórki
łyżka koperku
5 listków suszonej mięty
kawałek sera typu feta
świeżo zmielony czarny pieprz
Mięso zmieliłam.
Wsypałam przyprawę do gyrosa i świeżo zmielony czarny pieprz.
Dodałam pokrojoną cebulę i czerwoną słodką paprykę.
Kolej na kapary
Pokroiłam je i dołożyłam do mięsa.
Starłam również ząbki czosnku.
Wbiłam jajko
Mięso posoliłam, dodałam odrobinę oleju i dokładnie wymieszałam.
Formowałam podłużne kotleciki, które nadziałam na patyczki do szaszłyków.
Smażyłam je na grillowej patelni.