Bułka z krewetkami, czyli poor man’s lobster roll

Karolina
Obiad
30.05.2018 19:22
Bułka z krewetkami, czyli poor man’s lobster roll

W północnych stanach USA i Kanadzie w 2012 za funt (0,45kg) homara trzeba było zapłacić 1,5$, w 2010 3,5-4$ co już wtedy było ceną poniżej kosztów – szybko to się zmieniło, bo Chińczycy wykupujący na masową skalę to mięso (w 2017 Chińczycy importowali z USA 8 tysięcy ton homara!) wywindowali ceny w górę i dzisiaj to ok. 15-25$ za funt. Dopiero po rewolucji przemysłowej, gdy coraz więcej kolonistów zmierzało z wybrzeży w głąb stale odkrywanego lądu, homar stał się towarem pożądanym – a to, że wymagał odpowiedniego transportu i chłodzenia podróżując z wybrzeży przez tysiące kilometrów – dodało mu wysokiej wartości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.karointhekitchen.com/ryby_i_owoce_morza/bulka-z-krewetkami-czyli-poor-mans-lobster-roll/