Chłodnik litewski z botwinki. Przepis krok po kroku.

Bogumiła
Zupy
29.05.2018 12:55
Chłodnik litewski z botwinki. Przepis krok po kroku.

Składniki: - 1 pęczek botwinki - 200 ml wody - 1/2 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorek - sól, pieprz, cukier - 1 pęczek rzodkiewki - 2-3 ogórki - 400 g jogurtu naturalnego gęstego - 400 g kefiru - 500 g maślanki - 2 łyżki soku z cytryny Jakoś nie wyobrażam sobie jeść chłodnika z listopadzie, z jednej strony trochę gwiździ z drugiej słabo wtedy z świeżymi warzywami i botwinką. Zapraszam do zapoznania się z idealnym chłodnikiem litewskim z botwinki i to w formie przepisu krok po kroku. Czekamy na plaże, na gorący piasek między palcami…oraz na napoje chłodzące i oczywiście chłodniki. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram. Nasze lato nie zawsze rozpieszcza, jednak czekamy z niecierpliwością na ten upragniony upał. W wersji ekskluzywnej można poczuć powiew luksusu i podać go z jajkiem przepiórczym lub np. szyjkami rakowymi. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Krok 2: Do garnka wlej 200 ml wody, następnie dodaj posiekaną botwinkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Za chrupkość nowalijek w nim zawartych, za słodki smak młodego buraka i kremowy smak jajka na twardo. Podawaj np. z jajkiem na twardo. Z pewnością idealnie w zupie odnajdą się grzanki. Ale latem prawie każdy grill jest uświetniony chłodnikiem litewskim z botwinki. Na koniec kiedy to zrobią odciśnij je na sicie. Gwiazda sezonu letniego Chłodnik litewski to z pewnością top 10 moich zup.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/chlodnik-litewski-z-botwinki/