PRZEPIS NA NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM - naleśniki z dodatkiem soli przepis tutaj - pęczek szparagów - kilka plastrów kiełbasy dojrzewającej lub boczku - jaja wiejskie - szczypior - masło i oliwa z oliwek - 1/2 łyżeczki cukru - sól - 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Smażymy przez 3 do 5 minut pod sam koniec dodajemy syrop z agawy i dwie szczypty soli. Szparagami układamy na naleśnikach i polewamy sosem z patelni. Na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodaj szparagi dobrze odsącz z wody, mają się smażyć a nie dusić! Albo totalnie je masakruje, rozgotowując je i smakują jak mamałyga z mydłem heheheh, albo zbyt krótka obróbka powoduje, że są za twarde i czasami gorzkie. Wrzucamy na posolony (tak jak na makaron) wrzątek, dodajemy 1/2 do 1 łyżeczki cukru. Trochę taki klasyk dzisiaj, bo jak szparagi to najlepiej z wiejskim jajem. Cała sztuka to dobrze przygotowane naleśniki, ale to już potraficie, bo przepisem na nie dzieliłam się TUTAJ. Woda ma się pyrkolić (to babcine określenie hehehe), łyżką wodę wprowadź w silny wir. W rondelek wlej wodę, posól odrobinę, zagotuj, zmniejsz gaz lub wartość na płycie. I klucz sprawy szparagi, zazwyczaj wiele osób ma z tym problem.