Kartacze z mięsem ( Pyzy, kołduny, cepeliny, byki )

Bogumiła
Obiad
18.05.2018 13:05
Kartacze z mięsem ( Pyzy, kołduny, cepeliny, byki )

Składniki: 600 g łopatki wieprzowej lub np. szynki wieprzowej 5 kg ziemniaków 1 duża cebula 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram. Resztę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Krok 5 Z masy ziemniaczanej uformuj kulki o średnicy 7 cm i rozpłaszcz je w dłoni. Krok 3: Następnie zmieszaj obydwa rodzaje ziemniaków z mąką i dopraw solą. I nie mylcie ich z pyzami, bez wątpienia smak ziemniaka jest kompletnie inny. Zjecie go w wielu miejscach na Podlasiu i na Mazurach. Kartacze z mięsem to przysmak znany głownie we wschodniej części polski. Ostudzone mięso zmiel w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Odciśnij je dokładnie przez ścierkę, gazę z nadmiaru soku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/przepisy/kartacze-z-miesem/