w ciężkich ciastach😎😏 Składniki: (2x forma 37x26) ciasto -3 szklanki mąki orkiszowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -4 żółtka -200 g masła masa -2 budynie śmietankowe+3 szklanki soku z pomarańczy -ok 300 g powideł bez cukru -4 białka -dodatki do posypania (u mnie orzechy i rodzynki) Przygotowanie: 1. Budyń gotujemy na soku pomarańczowym i odstawiamy do ostygnięcia. w ciężkich ciastach😎😏 Składniki: (2x forma 37x26) ciasto -3 szklanki mąki orkiszowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -4 żółtka -200 g masła masa -2 budynie śmietankowe+3 szklanki soku z pomarańczy -ok 300 g powideł bez cukru -4 białka -dodatki do posypania (u mnie orzechy i rodzynki) Przygotowanie: 1. Budyń gotujemy na soku pomarańczowym i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Powstałe placki wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia-nawijamy ciasto na wałek i przekładamy delikatnie (dla mniej wprawionych proponuje ułożyć papier na stolnicę, posypać mąką i bezpośrednio na nim rozwałkować i włożyć aby do blachy). 3. Powstałe placki wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia-nawijamy ciasto na wałek i przekładamy delikatnie (dla mniej wprawionych proponuje ułożyć papier na stolnicę, posypać mąką i bezpośrednio na nim rozwałkować i włożyć aby do blachy). 2. Mąkę, jaja, masło, proszek mieszamy i ugniatamy ciasto (pamiętajcie posypać lekko mąką stolnice aby nie przywarło).Dzielimy na 2 części, rozwałkujemy na placki wielkości formy do pieczenia. 2. Mąkę, jaja, masło, proszek mieszamy i ugniatamy ciasto (pamiętajcie posypać lekko mąką stolnice aby nie przywarło).Dzielimy na 2 części, rozwałkujemy na placki wielkości formy do pieczenia. Walewska z sokiem pomarańczowym Ten przepis jest od mojej mamy przyznam się bez bicia 😁 Przechodzi z pokolenia na pokolenie i zostanie jeszcze długo😍 Jest tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić. Ubijamy białka ze słodzikiem, dzielimy na pół i nakładamy na powidła. Ubijamy białka ze słodzikiem, dzielimy na pół i nakładamy na powidła.