Składniki: 1 kg niedużych filetów z piersi kurczaka jajko i bułka tarta do panierowania (opcjonalnie, jeżeli tak wolisz) ząbek czosnku nieduża biała cebula 100 ml białego wytrawnego wina świeża bazylia 500 ml passaty pomidorowej łyżka koncentratu pomidorowego żółty ser do posypania 100 g kuleczki sera mozzarella 150 g sól i pieprz oliwa do podsmażania ulubione zioła do posypania makaron kukurydziany spaghetti 250 g Wykonanie: W pierwszej kolejności oprószamy solą i pieprzem filety z kurczaka. Więc np. jednego dnia robimy sobie podwójną porcję kotletów, a drugiego dnia pozostałe kotlety zapiekamy w sosie w sosie pomidorowym z serami i podajemy z makaronem. Ja podałam pieczonego kurczaka parmigiana z makaronem z mąki kukurydzianej – bezglutenowym, który lubię najbardziej. Po pierwsze – to danie jest fajne dla osób, które planują sobie obiady np. na dwa dni. Ano dlatego, że kurczaka parmigiana robimy z panierowanych filetów. Są dwie rzeczy, o których chciałabym wspomnieć w związku z tym przepisem. Zobacz inne przepisy na dania z kurczakiem >> Idealne nie tylko na obiad, ale i na jakąś kolację (randkę we dwoje?). Świeże mięso pieczemy 40 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni. Jeżeli używasz wcześniej usmażonych kotletów, podpiecz je 10 minut, by się zagrzały. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy chwilę z dodatkiem soli. Kurczak parmigiana z makaronem spaghetti. Do mięsa dokładamy makaron, mieszając go z pomidorowym sosem. Dobrze wstawić je od razu do dużego lekko natłuszczonego naczynia, by później nie przekładać mięsa.