Sposób na pieczenie kurczaka pod cegłą wywodzi się z USA, z farm Missisipi, gdzie housewifes miały bardzo mało czasu na pichcenie dla rodziny i swojego chłopa, który całe dnie spędzał w polu. Kurczak, po dociśnięciu ciężarem, na patelni spędza tylko 5 minut, Potem trafia na 25 minut do nagrzanego na maks piekarnika. Kiedy piekarnik się nagrzeje, połóż na kuchence patelnię (najlepiej o nieprzywierającej powłoce), wlej łyżkę oleju i rozgrzej na mocnym ogniu, ale nie do maksymalnej temperatury (w skali 1 do 10 niech to będzie 8). Odstaw kurczaka na pół godziny na kuchenny blat, albo jeśli masz trochę więcej czasu – do lodówki na godzinę. Włącz na maksa nawiew w kuchennym pochłaniaczu, bo z patelni szybko zacznie wydobywać się dym z przypiekającego się kurczaka. Krok 4 Na rozgrzaną patelnię połóż kurczaka piersiami do dołu, a następnie połóż na nim ciężkie naczynie i dodatkowo obciąż: np. kamiennym moździerzem, albo solidnym kamieniem owiniętym w folię aluminiową. Wyjmij kurczaka z pieca i odstaw na 15 minut, żeby odpoczął, a soki równomiernie rozłożyły się w pieczystym. Żeby szybko upiec, a właściwie usmażyć kurczaka gospodynie rozkrajały go wzdłuż kręgosłupa i rozkładały na płasko – metodą na motyla. Patelnia musi być na tyle duża, żeby zmieścił się na niej kurczak. Niestety podczas takiego smażenia powstaje spora ilość dymu, dlatego ta metoda najbardziej nadaje się do wykorzystania na biwaku i na wsi. Jeśli kurczak spędził w lodówce całą noc na godzinę przed pieczeniem trzeba go wyciągnąć i trzymać w temperaturze pokojowej. Przesiekaj całość jeszcze raz, a potem płaską stroną ostrza noża rozetrzyj czosnek, kolendrę i sól na pastę, naciskając dość mocno na deskę. Na wszelki wypadek wyciągnij go jednak z piekarnika i nakłuj mięso na udach. Posól – ilość soli zależy od wielkości kurczaka (na tuszkę o wadze 1,8 kg trzeba zużyć około 2 łyżek soli). Kurczak lądował na patelni piersiami do dołu, przykryty talerzem i obciążony pierwszym lepszym (ale ciężkim) kamieniem z podwórka. Czas: 45 minut w tym 30 minut na pieczenie Jeśli nie, wstaw go jeszcze na 5 minut do pieca. Po chwili – minuta, dwie – trzeba zmniejszyć ogień, bo kurczak zacznie nam się palić. Staraj się wsunąć trochę pasty również pod skórę na piersiach i udach. Koniecznie sprawdź hit na blogu – kurczak nadziewany wątróbką. Szukasz więcej pomysłów na pieczonego kurczaka? Najlepiej kurczaka przez chwilę potrzymać w wysokiej temperaturze, a potem stopniowo zmniejszać ogień, aż do średniej temperatury. Połóż tuszkę na desce piersiami do dołu i rozetnij wzdłuż kręgosłupa. A mówiąc serio, obserwujcie patelnię, kiedy zacznie wydobywać się z niej dym i zaczniecie wyczuwać zapach spalenizny. Idealnie byłoby, gdyby kurczak mógł macerować się w lodówce całą noc. Po tym czasie ściągnij z niego obciążenie (ostrożnie, gdyż jest bardzo gorące!) i przełóż tuszkę piersiami do góry. Z pewnością kiedy włączą się czujniki dymu, albo sąsiedzi zadzwonią po straż to go przegapiliście ;-). Często słyszymy to pytanie i mamy na nie dobrą odpowiedź!