2 pęczki zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła klarowanego 100 g żółtego sera 100 g słodkiej śmietany 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego groszek ptysiowy sól pieprz bazylia Szparagi opłukać i odłamać twarde końce. W garnku rozgrzać masło klarowane i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka , a na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Całość zalać gorącym bulionem , dodać główki szparagów i gotować około 7 minut. Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Polecam również tartę ze szparagami , szparagi z jajkiem, pieczarki faszerowane szparagami i inne. Dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz gałązki szparag.