Reszta roboty należy do piekarnika ;D Szybka tarta ze szparagami Drukuj przepis Składniki ► ciasto francuskie [1/2 opakowania] ► szparagi [100-150 g cienkich łodyżek] ► jajka [1 sztuka] ► cytryna [1 łyżeczka tartej skórki i 1 łyżeczka soku] A najlepsze – bazą jest ciasto francuskie, żaden ze składników nie musi być wcześniej gotowany ani pieczony, więc całą tartę przygotujecie w niecałe 5 min. Przygotowanie Szparagi umyć i pozbyć się twardych końcówek (jeśli zegniemy łodyżkę to sama złamie się w miejscu, gdzie kończy się część jadalna). Tarta ze szparagami jest nie tylko piękna i bardzo szybka do przygotowania, ale niezwykle pyszna. Do tego przepisu najlepiej użyć cienkich szparagów, bo takie zdążą się całkowicie upiec razem z ciastem. Piec w 180 stopniach przez 22-25 min, aż brzegi ciasta będą spieczone na złoty kolor. Brzegi ciasta (ok. 2 cm z każdej strony) zagiąć do środka, a spód gęsto nakłuć widelcem.