Dużą rolę w prawidłowej pracy naszego metabolizmu odgrywa właśnie witamina B12.
Jej niedobór może doprowadzić nasz organizm do wielu problemów.
To właśnie dlatego należy szczególnie dbać o to aby w naszej diecie nie zabrakło tej ważnej witaminy.
Aby naturalnie dostarczyć witaminę B12 do naszego organizmu należy częściej jeść:
- mięso wieprzowe,
- mięso drobiowe,
- ryby,
- wątróbkę,
- jaja,
- mleko.
JAK SĄ OBJAWY NIEDOBORU?
OSŁABIENIE MIĘŚNI – osłabione mięśnie, problemy z wykonywaniem różnych czynności fizycznych mogą być związane z ich niedotlenieniem. Ma to duży związek z niedoborem witaminy B12.
PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ – jeżeli zauważyłaś, że często masz problemy z pamięcią, nie pamiętasz o czym przed chwilą rozmawiałaś lub gdzie odłożyłaś telefon to może mieć to związek z niedoborem witaminy B12.
ZAWROTY GŁOWY – to bardzo częsty symptom niedoboru witaminy B12. Jeżeli poczujesz zawroty głowy po szybkim podniesieniu się np. z fotela czy łóżka lub podczas wchodzenia po schodach to bardzo prawdopodobne, że brakuje Ci właśnie tej witaminy.
UCZUCIE MROWIENIA – skutkiem braku witaminy B12 jest także uczucie mrowienia w stopach i dłoniach.
CIĄGŁE ZMĘCZENIE – na skutek niedoboru witaminy B12 zmniejsza się produkcja erytrocytów w organizmie co powoduje, że do naszych komórek dociera zbyt mało tlenu. To z kolei przekłada się na uczucie ciągłego zmęczenia.
BLADA SKÓRA – jeżeli Twoja skóra jest bardzo blada to musisz wiedzieć, że także ma to związek z niedoborem witaminy B12.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Magnez należy do grupy pierwiastków które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jego niedobory mogą powodować różne problemy ze zdrowiem.
Poniżej zaprezentujemy najbardziej znane objawy niedoboru magnezu:
- problemy z pamięcią,
- zmęczenie,
- zawroty głowy,
- zaparcia,
- trudności z przełykaniem,
- niepokój,
- migrena,
- bezsenność,
- nudności,
- problemy z oddychaniem,
- problemy z zębami,
- problemy ze słuchem,
- stany depresyjne,
- arytmia serca.
Do najlepszych źródeł magnezu możemy zaliczyć:
- migdały – 270 mg w 100 g produktu,
- nasiona dyni - 262 mg w 100 g produktu,
- gorzka czekolada – 176 mg w 100 g produktu,
- orzechy ziemne – 168 mg w 100 g produktu,
- kukurydza – 151 mg w 100 g produktu.