Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: kilkanaście zielonych szparagów 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry sera pleśniowego sól morska oliwa z oliwek EV listki kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie podłużne placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. To kto się skusi przygotować ją razem ze mną? Na blogu znajdziecie również przepis na dwie inne propozycje ze szparagami: Dziś dodałam do niej również jajka, i tak oto wyszła nam pizza ze szparagami i jajkiem, a na wierzch nieco świeżej kolendry. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Mogłabym ją jeść na okrągło, tylko jest nieco kaloryczna, więc sobie tłumaczę, że jednak nie można 😀. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. Tym bardziej, że mamy sezon na szparagi, a pizza bardzo fajnie się z nimi komponuje.