Sola to ryba, której lepiej NIE JEŚĆ często. Sprawdź dlaczego

Agnieszka
Dieta i żywienie
27.04.2018 15:55
Sola to ryba, której lepiej NIE JEŚĆ często. Sprawdź dlaczego

Pomimo tego, że Sola ma bardzo delikatne, dość chude, białe mięso i jest dobrym źródłem białka, selenu oraz witaminy B12, nie należy jej jeść bardzo często. Dlaczego?

Zdjęcie Sola to ryba, której lepiej NIE JEŚĆ często. Sprawdź dlaczego #1

#Sola jest jedną z ryb najczęściej sprowadzanych z Chin. Ryby sprowadzane z Chin bardzo często hoduje się w środowisku toksyn i metali ciężkich. Karmione są one paszą z licznymi hormonami wzrostu.

#Ryby te nie zawierają również zbyt dużej ilości kwasów Omega -3. Kwasy te zapobiegają chorobom serca oraz nowotworom. Sola zawiera ich o wiele mniej niż inne gatunki ryb, co jest kolejnym powodem dla wybrania inne ryby.

#Jakie ryby więc wybierać?

Makrela

Zdjęcie Sola to ryba, której lepiej NIE JEŚĆ często. Sprawdź dlaczego #2

Makrele są bardzo popularne, a ich działanie wszechstronne:

-Regulują pracę hormonów

-Wspomagają pracę mózgu

-Chronią układ krwionośny

-Doskonale wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci

Łosoś

Pomimo tego, że łosoś jest jedną z najbardziej tłustych ryb, wciąż uchodzi on za jeden z najzdrowszych gatunków. Wszystko dzięki nieprzeciętnie dużej zawartości kwasów Omega-3 i Omega-6, które:

-Doskonale wpływają na kondycję stawów i układu sercowo-naczyniowego

-Dobrze wpływają na pracę tarczycy

-Opóźniają procesy starzenia

-Wzmacniają kości i mięśnie

Tuńczyk

Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną, która zawiera jednak bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest ona doskonałym źródłem witamin PP, D, B12, oraz potasu. Tuńczyk jednak ma tendencję do gromadzenia w mięsie rtęci, dlatego lepiej nie spożywać go codziennie.

Śledź

Zdjęcie Sola to ryba, której lepiej NIE JEŚĆ często. Sprawdź dlaczego #3

„Gdzie ludziska jedzą śledzie, tam doktorom się nie wiedzie”. Śledź dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników w dużych dawkach:

-Witaminy A, D, E, B,

-Kwasy Omega-3

-Dobrej jakości białko

-Minerały – cynk, żelazo, miedź, selen, jod

Sardynki

Te małe rybki są jednymi z najlepszych źródeł kwasów Omega-3. Najlepszym wyborem będą sardynki w sosie własnym. Ryby w sosie pomidorowym, lub w oleju tracą najcenniejsze właściwości.