Łosoś pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami

Iza
Obiad
29.04.2018 20:33
Łosoś pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami

Składniki: - 250 – 300 g łososia - 1 łyżka soku z limonki - 1 łyżeczka oliwy - Sól - Świeżo mielony pieprz Panierka sezamowa: - 2 łyżki tartego parmezanu - 1 ½ łyżki masła - 2 łyżki bułki tartej - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego Warzywa: - pomidorki koktajlowe (tyle ile lubicie) - ½ pęczka zielonych szparagów - 1 łyżeczka masła - 2 ząbki polskiego czosnku - 1 łyżka sezamu - 1 – 2 łyżki soku z limonki Polecam Wam przede wszystkim przepis na orecchiette z fenkułem i łososiem lub rybę zapiekaną z pesto. |Łosoś pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami| Jak zrobić łososia pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi? pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami| |Łosoś pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami| Łososia z sezamowa skorupką podawać z zielonymi szparagami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Na wierzch ryby ułożyć sezamową skorupkę z zamrażalnika i zapiekać jeszcze około 5 minut, aż ładnie się zarumieni. Dziś u mnie łosoś pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami w towarzystwie słodkich pomidorków koktajlowych. Łososia skropić oliwa i sokiem z limonki, oprószyć solą i pieprzem i schować do lodówki na około 30 minut. Na łososia ułożyć na minutę lub dwie, żeby sezamowa skorupka ładnie się zarumieniła. Piekarnik rozgrzać do 100°C, z grzałką ustawiona na funkcje góra-dół. Pojawiły się szparagi to nieodzowny znak, że wiosna w pełni i lada chwila pojawia się soczyste truskawki. Zagnieść i z powstałej masy uformować prostokąt o wymiarach zbliżonych do kawałka łososia. Podane proporcje wystarczają na przygotowanie jednej dużej lub dwóch mniejszych porcji jeśli chcecie nakarmić całą rodzinę musicie pomnożyć ilość użytych składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2018/04/losos-pod-sezamowa-skorupka-z-szparagami.html