Składniki (na 2-3 porcje) 200 g makaronu papardelle 200 g pulpy pomidorowej szczypta tymianku szczypta oregano 2 ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a następnie na wierzch przekładamy pieczarki z boczkiem. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Makaron sprawdził się idealnie, a całość sprawiała na talerzu wiosenne wrażenie. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty i dusimy na wolnym ogniu. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Gdy tylko zobaczyłam w sklepie ten kolorowy makaron papardelle, od razu postanowiłam go kupić.