Poniedziałek: Zielone pęczoto z boczniakami i kurczakiem

Agnieszka
Obiad
23.04.2018 10:04
Poniedziałek: Zielone pęczoto z boczniakami i kurczakiem

Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę masła, pokrój grzyby i wrzuć na tłuszcz. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Krok 6 Do pęczaku z warzywami dodaj pokrojoną w plastry łyżkę zimnego masła. Jeśli używasz mrożonych warzyw – dodaj je do kaszy, wymieszaj i duś 2 minuty. Wyciągnij z piekarnika udka, pokrój w paski i dodaj do pęczotto. Surowy groszek i fasolkę wrzuć wcześniej na 2 minuty do wrzątku. Posól, popierz i smaż na dość ostrym ogniu aż grzyby się ładnie zrumienią. Sycący pęczak z zielonymi warzywami, dobrze wypieczonym kurczakiem i smażonymi, aromatycznymi boczniakami. Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-peczotto-z-groszkiem-fasolka-boczniakami/