2 łyżka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól himalajska lub morska pieprz Wykonanie: Kalafiora dzielimy na dwie nierówne części, tę większa gotujemy na parze, następnie blendujemy go dokładnie wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Trzeba pamiętać, że masa na placki powinna być w miarę gesta, bo inaczej ani nie uformujemy z nich burgerów, ani się nam one nie upieką, tylko zrobi się z nich papka. Z masy warzywnej formujemy placki, ja to zrobiłam przy pomocy specjalnej foremki, i układamy je na papierze, zachowując pomiędzy nimi małe odstępy. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: Wegańskie pomidorowe placuszki z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) Są przygotowane zgodnie z zasadami diety dr Ewy Dąbrowskiej, co oznacza, że nie zwierają ani grama tłuszczu ani glutenu. Gdy placki będą lekko przyrumienione wyjmujemy je z piekarnika i czekamy kilka minut, aż lekko przestygną. Dopiero wtedy można je zdjąć z papieru, delikatnie podważając je przy pomocy łopatki. Raz na kilkanaście minut warto otworzyć piekarnik, aby go przewietrzyć z nadmiaru wilgoci.