Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii Składniki: (na pizze 30 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie Swoja Mąka 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody suszona bazylia Skworcu sól i pieprz czarny świeżo mielony Skworcu Dodatkowo: kawałek kiełbasy krakowskiej 1/2 czerwonej papryki kilka pieczarek 1/2 czerwonej cebuli sól ziołowa Skworcu do smaku odrobina oleju do smażenia mozzarella lub żółty ser ketchup Przygotowanie: Do miski (ja korzystam z takiej, idealna do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, suszoną bazylię (u mnie mała garść), sól i pieprz. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zwiększamy na 200 stopni (ciasto będzie wyrastać w piekarniku). Całość wyrabiam ręką tak długo aż uzyskam jednolite miękkie ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy ręce mąką). Z ciasta formujemy coś na kształt kuli, przykrywamy pokrywką (lub ściereczką, jeśli mamy inną miskę) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ale nie taką na telefon czy w restauracji (choć i takie się nam zdarzają 😉 ). 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Taką, którą możemy wzbogacić w ulubione składniki lub to co akurat mamy w lodówce 😉 Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii. U nas w domu kocha się smak bazylii, więc byliśmy zachwyceni. Blaszkę na pizze smarujemy margaryną (dzięki temu mamy bardziej kruchy spód). Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 5 minut. Ja podsmażam cebulę z pieczarkami (pokrojonymi w plasterki), papryką i odrobiną soli ziołowej.