Dziś mamy dostęp do nowoczesnych, wielofunkcyjnych piekarników, które różnią się od siebie pod kilkoma względami. Jednak większość z nich ma jedną wspólną cechę – wbudowaną szufladę na samym dole, z której prawie nikt już dziś nie korzysta.
Szuflada pod piekarnikiem najczęściej wykorzystywana jest do przechowywania zapomnianych patelni, czy blaszek do pieczenia, jednak producenci tworzą ja w zupełnie innym celu. Szuflady pod piekarnikami zaprojektowane są tak, aby zatrzymywać ciepło przygotowanych już potraw. Włożone tam potrawy nie tracą ciepła, a jednocześnie nie podgrzewają się bardziej niż powinny, nie ma więc obawy o rozgotowanie lub przypalenie, a nawet wyschnięcie dania.
Do szuflady pod piekarnikiem można wkładać np. ziemniaki, czekając, aż upiecze się mięso, lub odwrotnie. Warto jednak pamiętać o tym, aby pod żadnym pozorem nie wkładać tam przedmiotów łatwopalnych. Producenci odradzają przechowywania tam czegokolwiek, co nie jest potrawą, której ciepło chcemy zatrzymać.
Trzymanie w szufladzie pod piekarnikiem przyborów do gotowania wykonanych np. z drewna lub plastiku może je uszkodzić lub sprawić, że będą się psuły o wiele szybciej.
Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż nie każdy producent kuchenek projektuje szufladę tak, aby służyła jako szuflada grzewcza. Z tego względu należy najpierw przeczytać ulotkę lub instrukcję obsługi swojego sprzętu. Niektóre szuflady pod piekarnikiem nie służą zupełnie do niczego.