Przepis jest tak prosty, że nawet mój mąż nauczył się robić najlepsze gofry :-) 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300 g mąki przy założeniu, że szklanka nie jest wypełniona po brzegi) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g, polecam też użyć cukru z prawdziwą wanilią) 2 średnie jajka (rozmiar M) szczypta soli 2 szklanki mleka (lub jak ktoś woli ‘lżejszą wersję, to można użyć 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody gazowanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju do ciasta (ok. 80 ml) + trochę do posmarowania gofrownicy *u mnie szklanka zawsze o pojemności 250 ml Przepis na gofry: Wszystkie składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej. Koniecznie sprawdź mój sprawdzony i prosty przepis na gofry, a na pewno to ciasto na gofry pozostanie z Tobą już na zawsze. Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. z bitą śmietaną i dżemem lub z owocami, to do moje ciasto na gofry ma już niewielką ilość cukru. Im dłużej ciasto na gofry będzie stało, tym więcej pęcherzyków powietrza utraci, a co za tym idzie, gofry wyjdą mniej puszyste, a bardziej zbite – a tego efektu jednak lepiej uniknąć. Ważne jest również to, by podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy, bo po pierwsze będzie wtedy tracić temperaturę, a po drugie zbyt wczesne otworzenie gofrownicy może powodować, że rozerwiemy jeszcze niedopieczone gofry. Gofry warto poddawać z ulubionymi owocami, u mnie w domu bardzo lubimy jeść gofry z polskimi truskawkami, borówką amerykańską czy malinami. Gofry Te pyszności to nic innego jak rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla pieczonego w gofrownicy o różnych kształtach (najczęściej jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszko, czy kwiatek. U mnie z reguły wystarczy ok. 5 minut, by gofry wyszły idealne rumiane i chrupiące – jaki czas będzie u Was zależy tylko od Waszego sprzętu, więc przy pierwszej próbie warto włączyć stoper i sprawdzić czas pieczenia. Ciasto na gofry Na sam koniec jeszcze kilka cennych porad, które pozwolą Wam uniknąć błędów podczas robienia gofrów. Te pyszne chrupiące wafle można podawać np. z bitą śmietaną, dżemem lub z ulubionymi owocami, na które mamy akurat sezon. Smażyć gofry na złoty kolor przez kilka minut, starając się nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je w ciasto za pomocą łyżki lub szpatułki, starając się, by nie pozbawić ciasta puszystości. Tak, że, gdy tylko skończę robić ciasto na gofry, to moja gofrownica jest już idealnie rozgrzana. Należy również pamiętać, że gofrownica musi być porządnie nagrzana (ja daje mojej 5-10 minut, by nabrała odpowiedniej temperatury), jeśli chcemy by gofry wyszły chrupiące, a nie gumowe. Po ok. 2-3 minutach piana z białek powinna być sztywna, tak, że po odwróceniu miski do góry nogami nie wypadnie ona z niej. Wszystkie suche składniki (tj. mąkę pszenną tortową, cukier zwykły (opcjonalnie jeśli robimy gofry bez słodkich dodatków), cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą dokładnie, by proszek do pieczenia był koniecznie równomiernie rozprowadzony w cieście. Ubite na sztywno białka odstawić na bok, do wykorzystania na potem. W, ale ich pokrywy są lekkie i podczas smażenia gofrów unoszą się do góry przez co ciasto nie jest w pełni mocno ‘grzane’. Podaje je również na słodko, z bitą śmietaną, owocami lub dżemem. Gofry chrupiące Przed pieczeniem gofrownica umyć być dokładnie umyta i osuszona, a przed pierwszą porcją gofrów również równomiernie posmarowana olejem. Gofrownicę (najlepiej taką o mocy powyżej 1000 W i z ciężką pokrywą) rozgrzać, natłuścić olejem (tylko przed smażeniem pierwszej partii gofrów). Przepis na gofry, które są najlepsze pod Słońcem! Należy studzić je na kratce, by mogły swobodnie odparować, a do ich upieczenia najlepiej wykorzystać gofrownicę o mocy większej niż 1000W. Więc jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na gofry to dobrze trafiłaś! Następnie białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Poniżej zapraszam do najlepszego przepisu na gofry!