Domowe kopytka (paluszki) ziemniaczane z omastą pół kg ziemniaków ok. 100 g mąki (ile zabierze ciasto w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 całe jajo szczypta soli do ciasta plus łyżka soli do gotowania dodatkowo omasta: boczek, masło, skwarki Domowe kopytka (paluszki) ziemniaczane z omastą Domowe kopytka (paluszki) ziemniaczane z omastą Domowe kopytka (paluszki) ziemniaczane z omastą Domowe kopytka (paluszki) ziemniaczane z omastą Kopytka zwane w moich domu rodzinnym paluszkami :) Możemy podawać z samym masłem roztopionym na patelni albo z boczkiem czy skwarkami. Gotowe ciasto dzielimy na 6-8 kawałków i z każdego robimy wałek rolując go na podsypanej stolnicy. to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz mąkę (ile zabierze ciasto- mniej więcej 100 gram).