Hodowanie cebuli na szczypior w domu nie jest niczym trudnym. Każdy sobie z tym poradzi – wystarczy kilka prostych przedmiotów i trochę czasu.
Świeży szczypiorek zimą
Lato to taki czas, kiedy świeżych warzyw mamy pod dostatkiem i możemy cieszyć się ich pysznym smakiem. Odgrzane słońcem smakują wyśmienicie i mają w sobie wiele witamin. Zimą jednak ciężko jest mieć świeże warzywa, kiedy na dworze śnieg i mróz, a w sklepach można znaleźć pociemniałe i zwiędłe gałązki. W domowym zaciszu w czasie zimy możemy jednak wyhodować zielony i smaczny szczypiorek, który będzie pysznym dodatkiem do wielu dań.
Potrzebne artykuły
Aby wyhodować szczypiorek w domowym zaciszu, potrzebujesz kilku rzeczy. Do stworzenia „grządki” ze szczypiorkiem potrzebujesz:
- 5-litrową butelkę po wodzie mineralnej,
-ostre nożyczki,
-czarny marker,
-5-litrowy worek ziemi najlepiej uniwersalnej,
-talerzyk lub podstawę,
-ok. 40 cebul.
Przygotowanie
Przygotowania stojącej „grządki” ze szczypiorkiem nie zajmie ci dużo czasu. Poniżej znajdziesz plan działania, gdzie rozpisane jest krok po kroku, co powinnaś zrobić.
Krok 1
Kupując cebulę do sadzenia, dokładnie ją wybierz. Nie może być ona miękka lub mieć przebarwienia na łupinach. Wybierz twarde, jędrne i zdrowe cebule, ponieważ to one będą „rodzić’ smaczne łodyżki szczypiorku. Cebula nie może być obita ani mieć znaków pleśni czy chorób pasożytniczych. Cebule nie powinny być też zbyt duże, a ich optymalna wielkość to 5 cm średnicy.
Krok 2
Na początek zaznacz na butelce markerem miejsca, w których będzie rosnąć cebula. Nie mogą one być zbyt blisko siebie, ponieważ, aby puścić pędy, muszą mieć do tego trochę wolnej przestrzeni naokoło siebie. Następnie wytnij w zaznaczonych miejscach otwory na około 4 cm. Odetnij też z butelki szyjkę oraz zrób dziurki w spodzie, aby podczas podlewania woda miała, gdzie uciekać.
Krok 3
Gdy butelka będzie już powycinana to wsyp do niej ziemię, jednak tylko do wysokości pierwszych otworów. Następnie zacznij układać cebule na najniższym poziomie, tak aby, ich końce wystawały przez wycięte otwory. Nie szkodzi, że będą one umieszczone na leżąco, ponieważ szczypiorek i tak będzie rósł do góry.
Krok 4
Gdy ułożysz pierwszą warstwę, wtedy przykryj ją ziemią i zacznij układać kolejną. Rób tak aż do samej góry, aż uzupełnisz wszystkich wycięte otwory. Na samej górze również możesz umieścić cebulę pionowo, która będzie uwieńczeniem tej „wieży”.
Krok 5
Gdy cała „grządka” będzie gotowa, wtedy delikatnie ją podlej. Część wody może wyciec przez otwory z cebulą i nie jest to nic złego, ponieważ system korzeni cebul nie jest jeszcze tak zwarty. Z biegiem czasu rozrastające się korzenie umocnią ziemię i woda nie będzie wyciekać.
Krok 6
Tak powstałą „wieżę” z cebul postaw w miejscu, gdzie będzie miała dostęp do światła oraz ciepła. Najlepiej jest ją ustawić na parapecie, gdzie przez większość dnia jest światło. Po tygodniu powinny się pojawić pierwsze, świeże szczypiorki. Nie wszystkie cebule wykiełkują od razu, a więc domowy szczypiorek będziesz miała przez dłuższy czas.