🙂 Tarta z łososiem według Michela Moran Drukuj przepis Składniki 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 jajka 2 żółtka sól i pieprz do smaku 300 g świeżego łososia 150 g łososia wędzonego świeża bazylia 50 g suszonych pomidorów 25 g czarnych oliwek 200ml mleka 200ml śmietany parmezan oliwa z oliwek folia spożywcza Przepis 1 Jajko, mąkę i zimne masło (posiekane w mniejsze kawałki) łączymy i zagniatamy na jednolitą masę. Sylwia z Idealne Ciasta wraz z Pauliną z Ugotuj To, na deser przygotowały delikatną jak pianka, ajerkoniakową babkę. Tajników przygotowywania pysznej tarty z łososiem mogłam doświadczyć osobiście na wspólnych warsztatach z Michelem Moran oraz marką Kenwood. Beata z bloga Lawendowy Dom wraz z Kasią z redakcji Zwierciadło, przygotowały zjawiskowe jajka faszerowane. z bloga Przepisy Joli wraz z Margit z Gazety Wyborczej, ulepiły niecodzienne pierogi. Michel zdradził, że to właśnie tarta z łososiem jest jednym z jego ulubionych wielkanocnych dań. Ciekawe także jest to, że Michel doprawiał swoją tartę serem tuż przed wyjęciem z piekarnika, dzięki czemu ser pięknie się rozpuścił, a nie spalił. Ja, wraz z Sylwią ze smaker.pl, przygotowywałyśmy pasztet – nie byle jaki, bo z cukinii! Przyrządzanie tarty z przepisu Michela oraz naszych świątecznych potraw ułatwił nam robot planetarny Kenwood Chef XL Titanium, dzięki któremu oszczędziliśmy zarówno czas, jak i zachowaliśmy większy porządek w kuchni 🙂 Michel twierdzi, że jeżeli przygotowujemy wytrawne tarty z wcześniej obrobionych składników, nie ma konieczności podpiekania ciasta. Dzięki wywarze z buraków, jaja nabrały intensywnego różowego koloru i pięknie prezentowały się na półmisku. Możecie nie wierzyć, ale idealnie nadaje się na kanapki, a także jako przystawka na świąteczny stół. Kliknijcie w link powyżej, ponieważ przy okazji chciałabym się podpytać co o nim sądzicie, bo właśnie jestem na etapie wyboru nowego sprzętu do mojego królestwa! Jeżeli nigdy nie próbowaliście pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam, zaskoczycie bliskich, nie tylko od święta. Na formę wlewamy naszą masę z łososiem. Ciekawostką jest, że do przygotowania dania użyliśmy dwóch rodzajów łososia – wędzonego oraz surowego, podpieczonego uprzednio w piekarniku. Czuję, że pojawi się na stole w te święta. Świadczy o tym chociażby fakt, że Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami jest od lat najpopularniejszym przepisem na blogu. Zazwyczaj używałam w tym celu śmietany wymieszanej z jajkiem. Kiedy ciasto będzie wyrobione i swobodnie uformuję się w kulę, owijamy go w folię spożywczą. Może się zdarzyć, że ciasto będzie za suche, w tym przypadku użyjcie łyżeczkę/dwie wody. 4.5/5 - (2 ) Tarta z łososiem według Michela Moran skradnie Wasze podniebienia!