Mazurek pomarańczowy (składniki na formę 35x11) - 100 g mąki pszennej typ 450 - 30 g mąki krupczatki - 80 g zimnego masła - 45 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy lub cytryny - 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18% Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto. Krem z białej czekolady + dodatki - 200 g białej czekolady - 50 ml śmietanki 30%/36% - 40 g masła - 220 g konfitury pomarańczowej Eterno - kolorowe kuleczki Czekoladę, śmietankę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej na gęsty, gładki krem. Konfiturę wyłożyć na przestudzony spód mazurka, na nią wylać krem z białej czekolady, a na końcu ułożyć na nim ozdobione ciastka. Kruche cytrusowe ciasto, pyszna pomarańczowa konfitura i krem z białej czekolady przypominający w smaku słodzone mleko skondensowane. Po tym czasie nakłuć ciasto widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolę/ryż). Piec ciastka aż będą złote, wyjmując je należy też zdjąć obciążenie z ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 30-45 min. Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i wykroić dowolne kształty.