= 250 ml - 250 g miękkiego masła - 170 g cukru pudru (1 szkl.) - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - szczypta soli - 160 g mąki ziemniaczanej (1 szkl.) - 135 g mąki pszennej (1 szkl.) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka esencji waniliowej lub wódki/spirytusu - 1 łyżeczka aromatu migdałowego (można pominąć) - 1 łyżka kakao + 2 łyżki mleka - masło i bułka tarta do obsypania formy Woda ma mrugać jak na rosół ;) Po upływie 1,5h od razu wyjąć babkę z formy na kratkę do studzenia, żeby się nie zaparzyła w formie. Lukier cytrynowy - 160 g cukru pudru - 4 łyżki soku z cytryny Sok wlać do cukru pudru i zmiksować na gładki lukier. Z chęcią ją pożyczyłam wraz z przepisem na babę. Z pomocą przyszła moja teściowa, która, jak się okazało, taką formę ma :) Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku, po każdym miksując tylko do połączenia się składników. Przykryć garnek przykrywką i gotować babkę 1,5h na bardzo wolnym ogniu. Jeśli robimy wersję kakaową: odjąć z jasnego ciasta 3 czubate łyżki masy, dodać kakao i mleko. Aby babka dłużej zachowała świeżość warto oblać ją w całości polewą czekoladową lub lukrem. Masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem. Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować odpowiedni garnek, w którym będziemy gotować babkę. Dodawać je na 3 raty do ciasta, delikatnie łącząc składniki. - 200 g czekolady deserowej - 100 ml śmietanki 30% - 35 g masła Formę z ciastem wsadzamy do gotującej się wody. Babka jest rewelacyjna - w strukturze przypomina piaskową, jednak jest zdecydowanie bardziej wilgotna. (składniki na formę o poj.