Składniki: · 50 dag mąki orkiszowej tortowej · 1 łyżka miodu · 1 szklanka mleka migdałowego · 7 dag suchych drożdży · 1 jajko · 2 łyżki masła (należy je roztopić) · żółtko + łyżka mleka + płatki migdałów – na wierzch rogalików Wykonanie: Efektem tych działań jest właśnie dzisiejszy przepis: pyszne rogaliki bez cukru, z nadzieniem z karobu i sezamu, tzw. pasty sezamowo-karobowej. Od jakiegoś czasu, ze względów zdrowotnych musieliśmy bardzo ograniczyć spożycie cukru w naszej diecie, więc eksperymentowaliśmy z różnymi jego substytutami. Smarujemy placek kremem karbowo-sezamowym, następnie kroimy placek na trójkżty, które zwijamy w rogaliki. Wierzch rogalików smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy płatkami migdałów.