, lub innnego słodziwa 1 łyżeczka soku z cytryny, 180 g mąki orkiszowej tortowej, zwykła pszenna też się nada, 2 łyżki kakao lub korabu, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Aquafabę – najlepiej wyjętą z lodówki, ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny. A jutro skoro już odsączyliśmy ciecierzycę (i upiekliśmy biszkopt z aquafaby) pokażę Ci fajne i szybkie ciasteczka z niej 😉 . Ale aquafabe – czyli wodę po gotowaniu ciecierzycy lub z zalewy z puszki wylewałam. Daj znać, jak Ci się podoba takie oszczędne podjeście do gotowania i odwiedź mnie na Facebooku lub Instagramie – czekam na Ciebie 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego dnia! Hummus Pasta z ciecierzycy Falafele z piekarnika (Odwiedzono 9 313 razy, 1 wizyt dzisiaj) Cukier kokosowy sprawia, że biszkopt z aquafaby ma karmelowy kolor i smak. Anna Lena Zobacz też takie propozycje na wykorzystanie ciecierzycy: Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach Świetnie smakuje z galaretką z owocami i bitą śmietaną. 🙂 Dziś pokażę Ci, jak można zrobić czekoladowy biszkopt z aquafaby. 🙂 Zdecydowanie nie powinin być zarezerwowany tylko dla wegan 😉 Składniki: 180 ml zimnej aquafaby, 100 g zmielonego na pył cukru kokosowego Wystudziny biszkopt bez jajek możemy przekroić na 2 blaty lub zostawić go w całości.