GHANA 70% kakao Manufaktura Czekolady 3 łyżki mleka 3 jajka klasy M 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny) 150 g cukru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem mleka (miseczkę z połamaną czekoladą i mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając aby dno miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Wraz ze mną udział w zabawie wzięły i dzieliły się swoimi pysznymi przepisami na babki: GRUNT TO PRZEPIS – Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Czekoladowa babka na oleju MARCEPANOWY KĄCIK – Babeczka DOROTA L. [FB] – Babka herbaciano-miodowa DOROTA L. [FB] – Babka 3 kolory CZARNA OD KUCHNI – Babka ala murzynek IZIONI PYSZNE SMAKI – Babka chałwowa QCHNIA OSOBISTA – Wielkanocna babka drożdżowa z szafranem ZACISZE KUCHENNE – Babka cytrynowa Smacznego Przepis na tą pysznie czekoladową babkę dodałam do wspólnej zabawy na Facebook – Babka dla fajnej Babki. Do przepisu na moją prawdziwie czekoladową babkę użyłam czekolady deserowej 70% kakao (do wypieków) GHANA z Manufaktury Czekolady. 😉 A teraz kilka słów o wspomnianej Manufakturze Czekolady Manufaktura Czekolady, to polski zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Naturalnie – od ziarna do tabliczki http://www.manufakturaczekolady.pl/ Składniki: (na keksówkę) 120 g czekolady deserowej (do wypieków) Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Otóż w większości przepisów na czekoladowe babki w składnikach znajdziecie wyłącznie kakao. Polecam ją zarówno na zbliżające się Święta Wielkanocne, jak i… na Dzień Kobiet. – Babka z płatkami czekolady