Opis mule w białym winie : Mule w białym winie z dodatkiem świeżej pietruszki to bardzo eleganckie danie, które możemy bez problemu przygotować sami w domu. Składniki: 1 kg świeżych muli (opcjonalnie mrożonych) 125 ml białego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 50g masła Cząstki cytryny, skórka z cytryny Zawsze dodaję dużo masła i wina, a spowodowane jest to tym iż uwielbiam maczać kawałek bagietki w tym sosie jedząc małże. Danie podajemy z powstałym sosem najlepiej w misce z dodatkiem bagietki oraz cząstki cytryny. Mule w białym winie najlepiej podawać z cząstką cytryny. Czosnek i masło dodajemy na patelnię, trzymamy na ogniu do roztopienia masła. Jeżeli po tym czasie jakieś małże zostaną zamknięte, należy je odrzucić. Duża ilość czosnku i pietruszki w istotny sposób wzbogacają smak małży. Tymi, gdzie muszle są uchylone należy delikatnie postukać o blat i odstawić na chwilę. Sposób przygotowania: Kupując świeże małże przed przyrządzeniem musimy je najpierw sprawdzić.