Lasagne bolognese

Makarony
03.03.2018 15:05
Lasagne bolognese

Palce lizać 🙂 Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu sos boloński – 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 300 ml czerwonego wytrawnego wina – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże liście bazyli, sos beszamelowy – 4 łyżki masła – 3 łyżki mąki – 650 ml mleka – sól – szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie : Przygotować formę żaroodporną (u mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez ok. 2 minuty ciągle mieszając. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu beszamelowego a następnie płaty makaronu lasagne. Jeśli lasagna będzie się mocno rumienić od góry można przykryć papierem do pieczenia w celu uniknięcia spalenia. Proponuję Wam pokusić się o poniższy przepis na pyszną lasagne bolognese ! Dodać do sosy niewielką ilość wody i gotować przez ok. 2 godziny. Wierzch lasagne smarujemy cienka warstwą sosu bolońskiego oraz beszamelowego i posypujemy parmezanem J. Gotowe!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/lasagne-bolognese/