Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

Wiesław

Ciasta

10.09.2016 20:03

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

Smakuje wyśmienicie do kawy lub herbaty 200 g masła 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki tortowej 1 cukier wanilinowy (16 g) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka ciemnego kakao 5 białek 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) 1/3 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16 g) 5 łyżek oleju szczypta soli 1/2 kg śliwek Śliwki dzielimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy żółtka, a następnie na przemian wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Potem dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz na koniec olej i budyń. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i układamy połówki śliwek skórką do dołu. Następnie wyjmujemy podpieczone ciasto i na wierzch wykładamy pianę. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy je w 170 st. przez 30 min. do zarumienienia pianki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/09/dwukolorowe-ciasto-ze-sliwkami.html