Polecam Wam także inne podobne przepisy: – ragu z kaczki – chłopski garnek – królik w winie – przepis na pulled pork – wołowina duszona w ciemnym piwie – boeuf bourguignon – gulasz wołowy z czerwonym winem – tagine z jagnięciny – kotlet schabowy – schabowy inaczej – ZIEMNIAKI PIECZONE Z GULASZEM PRZYGOTOWANIE: 1,5 h SKŁADNIKI: – ok 700 g łopatki lub karkówki – 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni – czerwona papryka pokrojona w kostkę – 1 puszka czerwonej fasoli -2-3 łyżki oleju – sól, pieprz – pulpety w sosie pomidorowym – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami – placek po węgiersku łyżka mielonego kminu rzymskiego – łyżka mielonej papryki chilli – pół kromki chleba na zakwasie – 5-8 ziemniaków PRZYGOTOWANIE: Na koniec użyjcie kromki chleba na zakwasie do zagęszczenia sosu – możecie go połamać lub pokroić drobno. Najprościej sprawdzać miękkość ziemniaków za pomocą patyczka do szaszłyka – tak jak robi się to w przypadku ciasta. Pomysł na przygotowanie tego gulaszu pochodzi z jednego z ostatnio oglądanych przeze mnie programów z Jamie Olivierem. Mięso przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, przykryjcie pokrywką i duście do miękkości – ok 40 minut. Tak przygotowane warzywa wystawcie w brytfance do piekarnika na ok 30 minut, aż pięknie się upieką i staną miękkie.