Czy kolejny raz oblałaś test na perfekcyjną panią domu? Znowu ciasto wylądowało w koszu? Wszystkie to znamy.
Sprawdź dzięki poniższym trikom co zrobić aby twoje wypieki były zawsze udane.
# Prawidłowe mieszanie
Zawsze należy mieszać ciasto w jednym kierunku. Zależnie od przepisu, jeśli wymagane jest użycie miksera, to dostosuj intensywność mieszania zawsze do przepisu. Niektóre rodzaje ciast, np. drożdżowe wymaga intensywnego, długiego miksowania, a ciasto kruche należy mieszać na niskich obrotach i tylko do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
# Odpowiednia temperatura
Nigdy nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika. Dzięki temu twoje ciasto nie opadnie i nie będzie surowe w środku.
# Przesiewanie mąki
Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się zanieczyszczeń, ale przede wszystkim napowietrzysz mąkę, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puchate i zmniejszysz ryzyko powstania zakalca. Przed przesianiem możesz wymieszać mąkę z innymi drobnymi, sypkimi składnikami.
# Cukier
Używaj cukru dokładnie tyle, ile podane jest w przepisie. Zbyt duża ilość spowoduje, że ciasto stwardnieje i nabierze ciemnego koloru, a niedostateczna ilość cukru spowoduje brak smaku.
# Świeże jaja
Sprawdź świeżość jajek za pomocą prostego triku- wrzuć je do zimnej wody. Jeśli będzie unosić się na jej powierzchni to znaczy, że jest zepsute. Jeśli opadnie na dno- jest świeże.
Dodatkowo, przed dodaniem jaj rozbij je do osobnego naczynia, a nie bezpośrednio do miski z ciastem. Dzięki temu nie zepsujesz go.
# Nie otwieraj drzwiczek
Jest to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Nie należy otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, ponieważ zaburza to obieg ciepła i pary wodnej.
# Sposób na przypalone ciasto
Jeśli obawiasz się, że spód ciasta może się przypalić, wyłóż blachę podwójną warstwą folii aluminiowej. Jeśli widzisz, że ciasto przypieka się od góry- połóż na nie warstwę folii.
# Przygotowanie blachy
Przed wyłożeniem ciasta wysmaruj blachę tłuszczem (najlepiej masłem) i obsyp ją mąką lub bułką tartą.
# Pod koniec pieczenia
Zwiększ temperaturę na 5 minut przed końcem pieczenia o ok. 20-30 stopni.
# Wyciąganie ciasta
Aby wyciągnąć ciasto w jednym kawałku, przed pieczeniem możesz wyłożyć blachę odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Po wyciągnięciu z piekarnika połóż formę na wilgotnej ścierce- to znacznie ułatwi wyciąganie wypieku.