1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól SKŁADNIKI/SOS: 1 średni słoiczek suszonych grzybów 2 cebule 2 ząbki czosnku olej masło liść laurowy ziele angielskie rozmaryn 125 ml śmietanki kremowej 30% natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i wstawiam do ugotowania, przepuszczam przez praskę. Ugotowane grzyby dodaję na patelnię z cebulką, wszystko smażę, pod koniec dodając bulion oraz śmietankę. Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą, gotuję ok 2 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W tym czasie na oleju podsmażam cebulki, czosnek oraz rozmaryn. Grzyby przelewam na sito (wody nie wylewam ponieważ posłuży jako bulion do sosu).
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tomismaakuje.blogspot.com/2018/02/kluchy-slaskie-z-sosem-grzybowym.html