Pączki

Mikołaj
Ciasta
19.02.2018 21:26
Pączki

Składniki na około 20-25 sztuk: 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 3 jajka 100 g masła, roztopionego 60 g cukru 10g cukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych 1kg smalcu do smażenia konfitura o dowolnym smaku Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy okręgi, na środek wykładamy konfiturę i całość szczelnie zamykamy formując kulkę. Pączki przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na stolnicy oprószonej mąką pszenną na około 20 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut – najlepiej mikserem z hakiem. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Musimy uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/paczki/