Przepis zapewnie pojawi się wkrótce 😉 Domowe bułki na hamburgery Składniki: 3 szklanki mąki (około 540 g) szklanka ciepłego mleka (250 ml) 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 1 jajko sól Pieczemy również w 180°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) przez około 12-15 minut do zezłocenia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C z termoobiegiem, bez termoobiegu 210°C) około 15 minut. Z tego przepisy możemy również przygotować bułeczki w wersji mini, które będą idealne jako koreczki na imprezie. Następnie postępujemy tak jak w przypadku zwykłych bułek, czyli ostawiamy je do wyrośnięcia (wystarczy 20 minut), smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Głównym powodem były złe proporcje, w jednym zbyt dużo mąki, w drugim zbyt dużo mleka. Ostatnio w modzie są także minihamburgery, w których dosłownie się zakochałam i to właśnie one skłoniły mnie do przygotowania tych bułeczek. Do przepisu na domowe bułki na hamburgery podchodziłam trzy razy 😀 Przykrywamy i pozostawiamy na około 45-50 minut do kolejnego podrośnięcia. Gotowe przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka sezam Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. A oto efekt końcowy 😀 A oto bułeczki w wersji mini Ja użyłam do tego robota i wyrabiałam ciasto około 5 minut.